Słodki stół — nowoczesne słodkie rozwiązanie na Waszym przyjęciu  – Targi Ślubne – Targi Młodej Pary

Słodki stół — nowoczesne słodkie rozwiązanie na Waszym przyjęciu 

Weselne słodkości i desery dla gości – przekonamy Was, dlaczego na przyjęciu ślubnym warto postawić oryginalny candy bar.

Candy bar jak z żurnala 

Candy bar to rozwiązanie, które przyszło do nas z Zachodu i na dobre zadomowiło się w ślubnej tradycji. Jest to tzw. słodki stół lub „ślubny stół deserowy”, który – zależnie od Waszych preferencji – może stać się jednym z kluczowych elementów wystroju sali weselnej. Dodajmy ciekawostkę – candy bar może być słodką alternatywą dla mocno zakorzenionych w polskiej tradycji weselnej „stołów mięsnych”. Opcja „na słodko” przypadnie do gustu nie tylko dzieciom na weselu

Z czego składa się słodki stół weselny ? 

Nie ma jednej, żelaznej zasady, która wyznaczałaby skład słodkiego stołu. Powinno być to miejsce dostępne dla wszystkich, kuszące wystrojem i obiecującą różnorodnością przysmaków. Najczęściej wybierane rozwiązanie to opcja łącząca różne typy słodyczy np.: ślubne makaroniki, słodycze typu Ferrero lub Raffaello, desery typu panna cotta, jogurty lub mini-galaretki z owocami, dekoracyjne czekoladki i draże. Na topie wciąż są fontanny czekoladowe z zestawem owoców i ciasteczek do zanurzania. 

Ciekawą opcją są słodycze ślubne personalizowane. Ten typ usługi obejmuje np. czekoladki z nadrukiem (często jest to mini-portret młodej pary), lizaki dla dzieci, krówki z podziękowaniami dla gości lub… chińskie ciasteczka z wróżbą. Wybór jest ogromny, a podobny typ usług powszechnie dostępny. Najciekawsze wzory weselnych, spersonalizowanych słodyczy możecie zobaczyć m.in. na targach ślubnych w Krakowie. W większości przypadków narzeczeni mogą zaprojektować własny wzór nadruku. 

Na targach ślubnych wystawcy prezentują najpiękniejsze weselne słodkości i torty.

Słodki stół w stylistyce wesela

Doskonały pomysł łączący dostęp do pysznych łakoci z możliwością stworzenia wyjątkowej dekoracji. Słodki stół przygotujemy np. w klimatach eko, country lub w stylu francuskich słodyczy barokowych. Wśród deserów mogą królować domowe ciasteczka, wykwintne makaroniki lub czekoladowe słodkości. Kreatywnym rozwiązaniem są słodkie stoły nawiązujące do ulubionego serialu, hobby czy zainteresowań narzeczonych. Wyobraźcie sobie jaką furorę – nie tylko wśród dzieci – zrobi ślubny candy bar w stylu serii Star Wars lub w klimatach „Charliego i fabryki czekolady”?

Pomysły na stylistykę ślubnego candy baru:

  • pory roku – kolorystyka chłodna, zimowa lub ciepła, pastelowa,
  • las, runo leśne – desery z owocami leśnymi,
  • cyrk, park atrakcji – lizaki, wata cukrowa, owoce w karmelu, słodki popcorn, 
  • „fabryka czekolady” – czekoladowe figurki i monety,
  • „sklep ze słodyczami” – kolorowe draże w ozdobnych pojemnikach, czekoladki i lizaki, 
  • retro candy bar – słodkie pianki, draże, miętówki w ozdobnych pojemnikach, żelki, lukrecja,
  • desery włoskie – puddingi, galaretki, owoce, 
  • desery francuskie – makaroniki, ptysie, tort w stylu Croquembouche.

Jeśli zdecydujecie się na słodki stół, nie zapomnijcie o estetycznych upominkach dla gości na zakończenie przyjęcia. Standardem jest pięknie zapakowany kawałek domowego ciasta lub mini-zestaw makaroników.