- 2023-02-13
- Posted by: tmpadm
- Category: Organizacja
Organizacja wesela nie jest łatwym zadaniem, zwłaszcza jeżeli chodzi o przygotowanie jedzenia. Bez znakomitej kuchni nie ma dobrego wesela. Nie jest wskazane zbytnie eksperymentowanie z jedzeniem, ponieważ goście mogą mieć różny gust kulinarny od młodej pary i niekoniecznie może im smakować kuchnia wegańska, czy tajska. Każda z sal ma swoje propozycje na weselne menu. Idealne menu powinno zawierać potrawy tradycyjne oraz nietypowe.
Czego nie może zabraknąć w weselnym menu?
Wesele ma swoją tradycję kulinarną. Ludzie mają różne smaki, więc nie da się zadowolić wszystkich. Dlatego bardzo ważne jest, aby weselne menu było urozmaicone i zawierało przynajmniej część tradycyjnych potraw, np.: rosół, rolady, Strogonow, kluski śląskie, flaczki lub bigos nad ranem. Nie może zabraknąć wyboru mięs i wędlin. Nawet jeżeli młoda para na co dzień wybiera wegetarianizm, to musi brać pod uwagę gust gości i zamówić mięso. W przeciwnym wypadku goście będą czuli niedosyt i uznają, że weselne jedzenie było źle przygotowane. Warto przygotować jakieś danie bezmięsne dla gości wegetarian. Dla gości najważniejsze, aby weselne jedzenie było cały czas na stole, a obiad był podany wkrótce po przybyciu gości i powitaniu młodej pary.
Elementy tradycyjnego weselnego menu, które nigdy nie wyjdą z mody
Jedzenie na weselu ma swoje żelazne potrawy, które pomimo zmieniających się gustów i wprowadzania nowoczesnych potraw przetrwały i w zasadzie trudno sobie bez nich wyobrazić weselne przyjęcie. Nieśmiertelny okazał się rosół. Na podium popularnych potraw sprawdza się rolada i danie z drobiu, np.: kotlet drobiowy nadziewany pieczarkami. Kluski od zawsze miały swoje miejsce na przyjęciach weselnych. Kapusta zasmażana lub surówka z kiszonej lub czerwonej kapusty to także klasyk weselnego menu. Po północy na stołach goszczą barszcz z krokietem, flaki lub bigos. Zawsze musi się znaleźć miejsce na klasyczne sałatki i półmisek wędlin.
Nowoczesne weselne menu
Wesele to znakomita okazja do spróbowania czegoś nowoczesnego, innego, odmiennego od codziennego jedzenia. Młode pary urozmaicają stół weselny ciekawymi przekąskami, np.: słonymi tartami, owocami morza, czy nietypowymi sałatkami, np.: sałatką w muszlach makaronowych, czy camembert na ciepło z żurawiną, deską serów, czy sałatką grecką. Pojawiają się nietypowe desery. Nowoczesne jedzenie na weselu jest znakomitym dodatkiem do dań tradycyjnych i doskonale uzupełnia weselną kuchnię. To próba pogodzenia różnych gustów kulinarnych.
Weselne jedzenie, które kochają wszyscy
Najważniejszy na przyjęciu jest tort weselny – pięknie ozdobiony, pokrojony przez nowożeńców. Smak tortu kochają wszyscy goście. Polacy uwielbiają kluski, bigos i sałatki. Obcokrajowcy chętnie próbują polskich potraw na weselach i najczęściej wyrażają się z uznaniem o polskim weselnym menu. Warto postawić na klasykę i jednocześnie zaproponować coś nowego, nietypowego.
Jak zorganizować jedzenie na weselu? Najlepszym rozwiązaniem jest postawienie na różnorodność tak, aby każdy gość znalazł coś dla siebie i był zadowolony, choć z jednej potrawy. Wesele jest udane wtedy, jeżeli nowożeńcy i goście wychodzą z przyjęcia szczęśliwi i najedzeni.