Dieta przed ślubem — fakty i mity – Targi Ślubne – Targi Młodej Pary

Dieta przed ślubem — fakty i mity

Odżywianie jest elementem większego planu urodowego przyszłej panny młodej. Jak powinna wyglądać dieta panny młodej i kiedy ją rozpocząć, aby zdążyć przed „godziną zero”?

Dieta przed ślubem, czyli kiedy?   

Od 3 do 6 miesięcy przed ślubem – taki zakres czasowy podają zazwyczaj dietetycy, do których zgłaszają się pary narzeczonych planujące poprawę sylwetki przed ślubem. Dieta przedślubna faktycznie nie różni się zbytnio od wieloetapowych, zdrowych diet. Grunt to podejście zdroworozsądkowe i wyrozumiałość odnośnie realnych efektów. W przypadku kobiet diecie stawia się zazwyczaj 2 cele – schudnięcie (aby zmieścić się w idealną suknię ślubną) oraz poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Co oczywiste, ze względów zdrowotnych – nie tylko przed ślubem – odradza się diety drastyczne, intensywne głodówki i stosowanie tabletek odchudzających. 

Jak się odżywiać, by olśniewać na przyjęciu?   

Rozwiązanie profesjonalne to jadłospis stworzony przez dietetyka, dopasowany do Waszego stylu życia i stanu zdrowia. Jeśli na co dzień odżywiacie się zdrowo, warto na kilka tygodni przed ślubem uzupełnić dietę o produkty bogate w tzw. witaminy młodości – czyli C, A i E. Bogatym źródłem witamin są warzywa zielone, owoce z rodziny jagodowych i cytrusy. Nie zapominamy o prawidłowym nawodnieniu organizmu – wskazane jest regularne picie wód mineralizowanych. 

Co wyłączyć z diety, by nie zaszkodzić sobie przed ślubem?   

Podobnie jak w przypadku każdej, dłuższej diety składniki i wykluczenia elementów jadłospisu warto skonsultować ze specjalistą. Samodzielnie na pewno możecie wykluczyć popularne używki, napoje energetyczne i żywność typu fast food. Jeśli rozpoczynasz dietę na kilka miesięcy przed ślubem być może jest to dobra okazja do porzucenia niektórych typów alkoholu lub palenia (tu także przyda się pomoc specjalisty)? Przemyślane, stopniowe zmniejszenie ilości spożywanego cukru z pewnością odwdzięczy się piękną, lśniącą cerą.

Obalamy najczęstsze mity związane z dietą przed ślubem:

  • „Dieta przedślubna to obowiązek panny młodej”. Bynajmniej – jeśli czujesz się dobrze z własną sylwetką i wagą pozostaje tylko zadbanie o stan cery, włosów i paznokci. 
  • „Intensywna dieta na 3 tygodnie przed ślubem wystarczy, aby uzyskać optymalny efekt”. Efekt być może się pojawi, ale zdecydowanie nie warto ryzykować zdrowiem i gwałtownym osłabieniem organizmu.
  • „Aby poprawić stan skóry, wystarczy schudnąć”. Przeciwnie – dieta restrykcyjna, z naciskiem na ograniczenie potraw może sprawić, że skóra stanie się przesuszona lub poszarzała.

Pamiętaj, aby o diecie przedślubnej pomyśleć już na wstępnym etapie planowania uroczystości. Daj sobie czas na zmianę niezdrowych nawyków żywnościowych. Zbyt szybkie odchudzanie może poskutkować m.in. koniecznością wielokrotnego wprowadzania zmian w kroju Twojej kreacji ślubnej. W razie wątpliwości poradź się dietetyka i dobrej kosmetyczki – wskażą bezpieczne rozwiązania i uchronią przed popełnieniem błędów.